Afrika tørster etter oljeeksperter

Nyheter fra Dagens Næringsliv
Text: Jacob Trumpy, jacob.trumpy@dn.no

“De sa til meg at en utbygging ville gi mer utslipp i elvene. Da måtte jeg poengtere at det ikke er noen elv på eller rundt eiendommen.”

Sørafrikaneren Martin Moltena (62) har diskutert med lokale myndigheter i nesten ti år om å få bygge om en nedlagt olivengård på et høydedrag over byen Stellenbosch, like øst for Cape Town. Nesten like lenge har vinbonden Geir Tellefsen vært inne på eiersiden.

Geir Tellefsen | Hampus Lundgren

Geir Tellefsen | Hampus Lundgren

Fra taket av den gamle gårdsbygningen har de oversikt over et område som skal bli revet opp med røttene. Oliventrær, utmark og forfalne bygninger må snart vike for konferanse­hotell og studenthybler. Studentene blir presset inn mellom de enorme vingårdene i Franschhoek-distriktet.

«Her skal vi drive opplæring av oljeingeniører fra hele Afrika. Studentene gjennomfører store deler av undervisningen over internett, og så bor de her i én uke hvert semester for å ta eksamener,» forklarer Tellefsen.

Ikke som Kina

Innen 2020 skal landene sør for Sahara investere nær 400 milliarder kroner (68 milliarder dollar) i store infrastrukturprosjekter innen it, transport, rent vann og energi. Både i øst og vest i Afrika vil særlig oljeindustrien vokse kraftig de neste årene, og i Sør-Afrika er denne utviklingen helt i startgropen. Det har begynt med skifergass på land, og senere kommer det utbygging offshore.

Professor Calestous Juma på Harvard-universitetet i USA snakket på World Economic Forum i Cape Town nylig om hvorfor Afrikas største problem er for få utdannede. Myndighetene i hvert land jobber ikke godt nok sammen om kunnskap og planlegging.

«Mer utdannelse er nøkkelen for at Afrika skal lykkes med utviklingsprosjekter, sa Juma,» ifølge avisen Business Day.

«Hvert ministerium må bygge sine egne ingeniørskoler. Det er slik Kina vokste frem. Skal du bygge en ny vannledning, så trenger du eksperter på dette. Da må ministerier for vann og utdanning snakke sammen,» mener Juma.

Få studieplasser

Professor Jane English er omgitt av fire studenter ved ingeniørfakultetet på universitetet i Cape Town. Fra det høyest rangerte universitetet i Afrika kan studentene ofte gå rett inn i jobber innen telekom, energi og industri i Sør-Afrika.

«Problemet med de to store universitetene i dette området er at kapasiteten allerede er sprengt. I Cape Town blir det uteksaminert 500 ingeniører årlig, men det er ikke plass til flere. I fremtiden vil vi kanskje trenge flere tusen ingeniører,» sier hun.

Denne generasjonen studenter er den første som får øynene opp for oljebransjen.

«På en typisk oljerigg er det en stor innsats fra elektroingeniører. En sånn jobb kunne jeg tenke meg,» sier David Oyedokun (28), som tar en doktorgrad i elektronikk.

«Utdannelsen min er spesielt tilpasset oljesektoren, og et sted hvor jeg kanskje kan hente internasjonal erfaring i fremtiden,» sier Chris Molteno (21), som tar en bachelorgrad i kjemi.

Ikke bare ingeniører

Stavanger offshore tekniske skole (SOTS) har gitt utdannelse til tusenvis av norske offshorearbeidere. Avdelingsleder Øystein Førsvoll har tidligere tatt kunnskapen med seg til afrikanske land som Senegal og Nigeria.

Øystein Forsvoll

Øystein Forsvoll | SOTS

«Nigeria ventet for lenge før de satset på utdannelse, og resultatet var at utlendinger tok viktige posisjoner,» sier Førsvoll.

Nå vil skolen gjøre forretninger i området rundt Cape Town og havnebyen Saldanha lenger nord.

«Vi skal bistå offentlige skoler med læreprogrammer så de kan utdanne flere oljearbeidere. I tillegg vil vi åpne et lokalt treningssenter i samarbeid med lokale investorer. Går alt etter planen, så skal det stå klart i 2015.»

Hvor mange kan dere gi utdannelse?

«I teorien kan vi klare rundt 3000 studenter årlig. Det er oljearbeidere som går på kurs fra tre dager og inntil to år. Behovet er like stort innen kranførere, assistenter, borere og boresjefer, som for ingeniører,» sier Førsvoll.

Comments are closed.

Siste nytt

03/12/2017
Opplæring på nett for Archer Brasil
Tolv ansatte fra Archer Brasil

03/12/2017
Opplæring for den Kenyanske petroleumsindustrien
SOTS kurssenter sammen med Petroleumstilsynet

03/12/2017
Opplæring for Angolansk Petroleumsindustri
SOTS kurssenter sammen med Petroleumstilsynet (PTIL) leverte

cetop

Norsk Sertifiserings International Association for Safety and Survival Training